Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να στερεώσουμε μία λαμαρίνα πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. Ο πιο απλός τρόπος είναι με μία κοινή πρόκα, ενώ αν έχετε ένα δραπανοκατσάβιδο, η αυτοδιάτρητη λαμαρινόβιδα είναι μία πολύ απλή λύση.
Και οι δύο προαναφερθείσες τεχνικές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ίσως το πιο σημαντικό μειονέκτημα και στις δύο επιλογές είναι ότι και οι δύο σκουριάζουν. Η μεν ατσάλινη πρόκα σκουριάζει αμέσως, ενώ η γαλβανισμένη αυτοδιάτρητη βίδα μπορεί να έχει κάποια προστασία, αλλά μετά από κάποιο καιρό μπορεί να αρχίσει να σκουριάζει. Σίγουρα υπάρχει και η λύση του ανοξείδωτου, όμως και οι ανοξείδωτες πρόκες και οι ανοξείδωτες βίδες πωλούνται μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα και δεν υπάρχει τεράστια ποικιλία στις διαστάσεις.
Ένας επαγγελματίας ξυλουργός, με κανάλι στο youtube, προτείνει μία εναλλακτική λύση, που ομολογουμένως δείχνει ενδιαφέρουσα. Η πατέντα είναι απλή. Απλά χρησιμοποιείτε ένα πριτσίνι αλουμινίου ανάποδα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το πριτσίνι δεν είναι πρόκα. Είναι ένας συνδετήρας που χρησιμοποιείται, κυρίως, για να συγκρατεί λαμαρίνες σε μέταλλο. Αποτελείται από δύο κομμάτια, ένα κομμάτι που θυμίζει καρφίτσα με κεφάλι και ένα που θυμίζει ψηλό καπέλο.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάλετε το “καπέλο” και να το φορέσετε ανάποδα στο πριτσίνι. Προφανώς, επειδή το πριτσίνι δεν είναι πρόκα και είναι από αλουμίνιο, δεν μπορεί να καρφωθεί απευθείας σε ξύλο. Πρέπει πρώτα να γίνει μία τρύπα με τρυπάνι, ακριβώς στην ίδια διάμετρο με το πριτσίνι. Για να συγκρατηθεί το πριτσίνι στο ξύλο χρειάζεται λίγη σιλικόνη ή κόλλα μοντάζ ή κάτι ανάλογο.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι δύο. Καταρχάς είναι πολύ πιο όμορφο το αποτέλεσμα. Το κεφάλι από το πριτσίνι έχει καλύτερο φινίρισμα από ότι η λαμαρινόβιδα ή η απλή πρόκα. Επίσης το αλουμίνιο δεν σκουριάζει ποτέ. Έτσι, δεν θα έχετε το φόβο να σκουριάσει και στην συνέχεια να περάσει η σκουριά στην λαμαρίνα.
Βέβαια έχει και μειονεκτήματα. Λογικά, ακόμα και με κόλλα μοντάζ θα έχει μικρότερη αντοχή στις πιέσεις από ότι μία χοντρή λαμαρινόβιδα. Επίσης δεν θα μπορεί να βγει εύκολα τόσο εύκολα όσο μία βίδα ή ακόμα και μία πρόκα.
https://www.youtube.com/watch?v=CqWhZbdd40s?rel=0
Έτσι, προφανώς, δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις. Αλλά είναι ομολογουμένως μία ενδιαφέρουσα πατέντα, έστω και σαν λύση έκτακτης ανάγκης. Δείτε αναλυτικά την περιγραφή της πατέντας στο παραπάνω βίντεο. Αν θέλετε να δείτε το -πολύ αξιόλογο- κανάλι του δημιουργού στο youtube, απλά πατήστε εδώ.